חברי המרכז

ראש המרכז לחקר יהודי ספרד וארצות האסלאם לדורותיהם

פרופ' תמר צבי
ראש הקתדרה לחקר מורשת יהדות מצרים ע"ש יוסף ורשלין ברדה
החוג ללשון העברית, הפקולטה למדעי הרוח, אוניברסיטת חיפה
מגדל אשכול קומה 18, חדר 1817


חברי הוועדה האקדמית

פרופ' יהודית הנשקה
ראש מיזם "לשון הבית"
המחלקה ללשון עברית ולשונות שמיות, אוניברסיטת בר-אילן
חברה במנהלת האקדמיה ללשון העברית

פרופ' אהרן ממן
החוג ללשון העברית באוניברסיטה העברית בירושלים
חבר האקדמיה הלאומית למדעים
סגן נשיא האקדמיה ללשון העברית

ד"ר מיכה פרי
החוג לתולדות ישראל, אוניברסיטת חיפה
שימש מרצה אורח באוניברסיטת ייל

 

עמיתי מחקר

ד"ר אנטולי מישייב
חוקר האימפריה העות'מאנית ותורכיה, רוסיה המונרכית וברית-המועצות, הכתות היהודיות בדרום הקווקז והממלכה היהודית-כוזרית.
סיים לימודיו לתואר שני באוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתרה, ואת לימודי הדוקטורט כמצטיין רקטור של אוניברסיטת בר-אילן. זכה במלגת הנשיא של אוניברסיטת בר-אילן. מחקר הדוקטורט של ד"ר מישייב התבסס על ארכיוני העיר בקו והוכיח קיום תקופות קצובות של יציבות ואי-יציבות השלטון בתורכיה, בריה"מ וישראל. כמו כן, הדגים את השתקפות השינויים בשיח ההיסטוריוגרפי. לצורך מחקרו פיתח את המודל הקליאו-דינמי, המדמה את הדינמיקה הפוליטית והכתיבה ההיסטוריוגרפית במדינות הנבדקות.

ד"ר גילת ברב
היסטוריונית, החוקרת יהדות תוניסיה ומצרים. סיימה את לימודיה לתואר שני באוניברסיטת חיפה בחוג לספרות עברית והשוואתית ואת לימודי הדוקטורט באוניברסיטת חיפה בחוג ללימודי ארץ ישראל. עבודת הדוקטורט שכתבה זכתה בפרס רנה ונסים גאון (יד בן-צבי, 2021). מחקר הדוקטורט שלה מנתח את דמותו של המהגר היהודי מצפון-תוניסיה לצרפת, כפי שמשתקפת בראי ספרות הזיכרונות, עדויות, יומנים ומכתבים, ותוך כך אנו גם למדים על כלל הקהילה היהודית בתוניסיה ובמחוזות הגירתה. ד"ר ברב עסקה שנים רבות בחינוך ובהוראה במסגרות שונות.
תחומי המחקר: ההיסטוריה, התרבות והפולקלור של יהדות מצרים ותוניסיה בראי הספרות; מעמד האישה בחברה המסורתית; יחסי יהודים-מוסלמים; הגירה מארצות האסלאם; ספרות זיכרונות; יהדות צפון-אפריקה כפי שמשתקפת בספרות נוסעים מהמאה ה-19; זהות לאומית ופעילות פוליטית במצרים ובתוניסיה; אסירי ציון במצרים (1948-1970).
בשנת 2021 פרסמה ד"ר ברב שישה ערכים אודות סופרים פרנקופוניים יהודים-תוניסאים באנציקלופדיה ליהדות ארצות האסלאם. היא גם תרגמה לאנגלית את ספרו של פרופ' יוסף-יובל טובי, "יהדות תימן בצל האסלאם מראשיתו ועד ימינו", וכתבה ביחד עם ד"ר צביה טובי ספר בשם "ארץ תרשיש: יהדות תוניסיה בזמן החדש" הנמצא בתהליכי פרסום.

ד"ר אמיר אשור
ד"ר אמיר אשור הגיש את עבודת הדוקטור שלו 'שידוכין ואירוסין על-פי תעודות מהגניזה הקהירית' בשנת 2006 באוניברסיטת תל-אביב, תחת הדרכתו של פרופ' מ"ע פרידמן. עיקר מחקרו עוסק ב'גניזה הדוקומנטרית' – מכתבים, מסמכים משפטיים ותעודות אחרות המייצגות את חיי היום-יום בחברת הגניזה, הרמב"ם, ותרגומי מקרא לערבית יהודית, והוא פרסם על כך רבות. הוא משמש עמית מחקר באוניברסיטת חיפה, תל אביב ופרינסטון, ובפרויקט Legado judeo-árabe de al-Andalus: patrimonio lingüístico / The Judeo-Arabic Legacy of al-Andalus: The Linguistic Heritage. founded by FEDER/Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades – Agencia Estatal de Investigación, Spanish Government.

רונית מרקו
מרכזת פעילות המרכז לחקר יהודי ספרד וארצות האסלאם לדורותיהם
דואר אלקטרוני: rmarco@univ.haifa.ac.il